29 juni, 2008

AB IMO PÈCTORE (från hjärtats djup)

Ja då skriver jag äntligen ett inlägg. Detta kommer kanske att bli det sista på en tid.Tänker nämligen vila från bloggen ett tag.

Varför då denna vila????

Jo jag måste erkänna att alla vackra bloggsidor triggar igång mitt värsta vill ha begär och då måste jag shoppa för att få det lika fint............

Visst kan jag skämta om att jag har svart bälte i shopping, men det är tyvärr så att mitt köpberoende har styrt mitt liv i så många år.

Jag har sårat så många nära och kära men mest har jag skadat min egen person........ Går i terapi för att lära mig hantera mitt beroende. Detta har blivit min räddning!

Visst är det väl så att nästan alla vi "inrednings bloggisar" shoppar väldigt mycket, men mitt shoppande har styrt mycket i mitt liv, vilket i sin tur har gjort att jag blivit sjuk.

Så kära medsystrar, se upp! Om Ni har lätt för att "brinna" för något så att det blir till en besatthet, var på Er vakt! Det kvittar om man handlar dyrt eller billigt, det är lyckokänslan som själva shopping skänker, som är kicken! Den varar dock inte så länge utan då måste man shoppa något nytt igen och igen........

Ja så är man då inne i värsta ekorr hjulet.......... Därför "utar" jag mig, inte för att få sympatier, utan snarare som en hjälp till självhjälp. Kan sen denna bekännelse få någon att känna igen sig och vilja få hjälp, så blir jag glad. Det finns hjälp att få!

Titta in på http://www.kopberoende.se/ där hittar ni mer info.

Bara man vågar och vill, samt har tålamod så kan man lära sig hantera beroendet.

Tror dock för egen del att jag alltid kommer att vara en "shoppare" ,vill "bara" lära mig att ha koll på pengarna......... Dom bör ju helst finnas på kontot innan man handlar, jag har oftast handlat dels på "krita" eller med lånade pengar och även i tanken har jag intecknat lönen innan den kommit. Har Ni hört talats om presumtiv shopping???? Är det klokt!!!! Beloppen växer fort och man är snart inne i värsta ekorrhjulet.......

Varför tror Ni att tv programmet "Lyxfällan" är så poppis.... Alla "fina saker" är inte värda den ångest och det lidande man känner då man ligger vaken om natten och tankarna snurrar runt i skallen, för att man måste hitta en lösning på hur man skall kunna betala igen allt man spenderat. Icke klokt att man försätter sig om och om igen i samma situation.

Dessvärre är köpberoende ett lika svårt beroende som alkoholism och andra beroende. Det är dock inte accepterat som en sjukdom, "alla kärringar shoppar ju för mycket" . När man väl tagit sig så långt att man erkänt för sig själv och sin omgivning att man lider av detta beroende och sökt hjälp, ja då börjar kampen, den ständiga kampen......

Jag tycker att det hittills varit en av de tuffaste "resor" jag gjort. Är bara en bit på väg men ser faktiskt slutet på resan där framme vid horisonten. Har min underbara terapeut, min man, familj och Cissi som stöttar mig.

Linus och hans härliga kommentarer till mormor Flamingo har gjort gott för min själ. Icke att förglömma att han fått mig att motionera för första gången i mitt liv. Ur det onda kommer det goda!

Tro nu för all del inte att jag "går i kloster" men jag behöver lite vila och lära mig hantera bloggandet på rätt sätt och inte låta min dåliga självkänsla spöka, den vill gärna göra sig påmind och väcker då de värsta vill ha tankar, usch! Alltså kommer det att bli färre inlägg och kommentarer en tid framöver. Men jag finns här och tittar in till mina "trogna" bloggisar då och då. Trots allt har bloggandet givit mig såååååååå mycket! Vill absolut inte tappa kontakten med alla Er, Ni goa människor som jag träffat både IRL och er därute i cyberspace. Tänk bara att jag "gamla dystekniska kvinna" har lärt mig så mycket om datorer och fotografering. Vem sa att man var för gammal för att lära sig nytt........ Önskar Er alla en riktigt skön sommar. Tack för alla fina kommentarer och för den vänskap jag fått av många av er. Den är guld värd! Kramisar Jeanette

27 kommentarer:

Under en vind sa...

Vi finns kvar här hela tiden när du vill och har lust att titta förbi! Jag kommer iallafall att kika in här då och då!

Du är klok och har kommit så långt i ditt sätt att tänka, jag kände dig inte innan men genom att läsa det du skriver så förstår man vilken väg du vandrat!

Steget att shoppa lagom och att shoppa för mycket är vädligt hårfin...men som du skriver så är det farligt då man börjar handla av pengar man inte har! Vi är många både i bloggvärlden och utanför som gillar att shoppa, och jag känner ändå att jag håller mig inom gränsen eftersom jag just handlar för bara det som faktiskt finns tillgängligt....

Du är stark som berättar och jag tror säkert att det finns dem där ute som kan känna igen sig i det du beskriver!

Allt gott till dig! ha en underbar sommar! Stor kram!

Lilla Blanka sa...

Hej Jeanette!

Jag sitter här med ont i hjärtat när jag läser ditt inlägg, vill bara ge dig en stor bamsekram..!

Du är en så mysig människa, man känner det genom bloggen och när jag träffade dig var det en bekräftelse på att jag "gissat rätt", du är verkligen så go och mysig som du verkar!

Jag förstår att du haft en lång tuff period och vill önska dig lycka och välmående..gör det du känner är bra och ta hand om dig!

Tänker på dig!

Kram igen du goa..!
Mia

idémakeriet sa...

Hej Gumman,
Vilken ärlig bekännelse, det är inte många som vågar erkänna något sådant.
Ta du din tid som behövs.
Ibland behöver man gå djupt för att hitta sig själv och bli happy igen. Vilken tur att du har så många nära och kära som stödjar dig.
Ha en skön sommar på dig också, hoppas att de onde tankarna kan flyga bort i vinden och att solen kommer att värma ditt varma hjärta.
Tänker på dig.
Bamse kram Gerda.

"M" sa...

Vad klokt skrivet av dej lilla du...du är nog inte ensam om detta...själv har jag ha begäret under kontroll.....har lärt mej tänka...vad ska jag med detta till...om jag hittat nåt jag vill ha...man kan ju inte få allt ....Hoppas du återkommer nån gång framöver...och njut av dina nära och kära.....det är ju de som är viktigast....många kramar "M"

cicci sa...

Hej Vännen!

Åh jag tänker så mycket på dig och sänder stora kramar till dig! Jag vet själv hur jobbigt det kan vara och hur lätt det är att shoppa när man känner sig lite nere och det finns alltid fina saker att handla. Sen är det lätt att känna prestationsångest när man är runt på andra bloggar och ser hur fint de har det... Jag ska oxå försöka vila i sommar och ta det lugnt men om du vill och har lust så kan vi ju maila och så får vi se om vi kan ordna någon liten träff i höst, det vore mysigt att ialla fall träffas även om det inte behöver inefatta e´n massa shopping.
Kramisar Cicci

Det lantliga hemmet sa...

Hej Vännen! vad fint skrivet av dig, kändes nästan som att tårarna började att rinna ned för kinderna.. Tycker du är väldig stark som vågargå ut och berätta detta! man måste verkligen bestämma sig för att söka hjälp och du har ju tagit tag i det och det är hur bra som helst.. Känner dig inte personligen men vi träffades på bloggträffen i april och du är en utåtriktad person och väldigt glad och positiv så vi alla här i bloggvärlden finns här för dig och jag skänker en stor tanke till dig och tänker på dig!

Önskar dig en helt underbar sommar!

Många kramar Karro

My Lovely Things sa...

HejJeanette!!

Du är så härlig go..Så uppriktig och sann!!
Jag är helt övertygad att du kommer få iordning på ditt liv!!
Du har ju så många som backar upp dig!!
Vet du vad..Man kan endast bli frisk om man vet att man är sjuk!!
Och det är ju precis det du beskriver att du är sjuk..då kan du bli frisk!!
Alla har vi saker som vi fyller våra liv med..
Visst att shoppa skänker lycka..men den är kortvarig..
Vi alla fyller vårt liv med nått att hålla fast vid..
Jag hoppas och önskar att du ska hitta en klippa att stå på..att din självkänsla får läkas och bli hel..
jag vet inte vad jag skulle ha gjort utan min tro på Gud..Han är min klippa..
ha det ås gott kära bloggvän..
kram anna

Goa sa...

Hej Jeanette!
AJg måste bara säga att detta är det bästa inlägg jag har läst på länge!
Du är stark som berättar och jag bugar för dig!
Det är rätt det du säger, bloggarna kan tror jag också, bli farliga för många.
Och du...du behöver inte alls visa massa bilder på nya saker...Skriv kvinna!! DU är så himla duktig på det!
Ha det bästast och du...jag kommer att höra av mig..;)

Största kramen till dig...från mig! Må väl och njut av livets goda...din familj!

Loppisliv sa...

Hej Jeanette! Vilket rörande inlägg...sitter här och ser dig framför mig du levnadsglada kvinna...Så underbart ärlig och öppen du är...tror att du gett många här ute ett ansikte...du ska se att det kommer att gå vägen nu när du öppet ventilerat dina tankar....Du har helt rätt i att det är bara saker...och allt som oftast ser vi bara det vi inte har istället för att nöja oss med det vi faktiskt har....Så ta nu all den tid du behöver...vi finns kvar här och väntar tills du orkar blogga igen....allt har sin tid...livet är alldeles för kort och går inte i repris....Ha nu en underbar sommar utan en massa måsten....Tänker på dig...Massor med kramar Paula

Anonym sa...

Hej Jeanette!

Vilken lycklig människa du är som kan skriva om detta och som har många runt om dig som förstår och stöttar.
Alla bär nog sina ok men när man gör det i sin ensamhet så tror man ju att det är bara JAG som gör det, det är bara jag som har så här. Det är ju inte så men man kan oftast inte tänka såå rationellt när man är inne i bubblan och så tröstar man sig, mår bra för en stund sedan kommer ångesten....

Jag tycker du är så mänsklig och fin som berättar det här för jag tror att det finns väldigt många som har samma problem som du har och genom att berätta är du kanske för någon den som gör att de förstår att de inte är ensamma, att de vågar ta steget och att de vågar ta itu med detta. Vilket missbruk man än är i gör man ju alltid sina nära illa och det är viktigt att reda upp det så det känns bra i hjärtat.

Jag är övertygad att antingen man bloggar eller inte så hade köplustan varit där. Tänk att Du kan ha dålig självkänsla, det kan ingen tro.

Att du vågar och vill, det har du visat och jag stöttar dig till 200% till att utveckla ditt tålamod så att du fixar det här.

Kommer ihåg första gången jag hittade till din blogg hur mycket värme det kändes i dina inlägg och ditt hem, och då menar jag inte perfektionism eller vad det var för saker utan ditt hem har en själ. En del har bara vackra saker men ingen själ, det finns ho Dig.
Jag blev glad och skrev en kommentar.

Hittar sedan ett underbart mail med bild på min egen mail, kände mig så uppskattad och glad.

Det är DU en fin själ med ett stort hjärta.

Du kan alltid höra av dig när du vill och min tanke finns alltid hos dig.

Lycka till på din vandring. Jag kikar in då och då och skänker en tanke

Varmaste kramar till dig och din familj. Lyft varandra

Lena

Anonym sa...

LYCKA TILL!!!
Chris

Marie sa...

Hej Jeanette!
Detta var det mest modiga och ärliga inlägg jag läst någongång. Du måste ha gått igenom ett helsike, så bra att du nu känner att du är på rätt väg med stöttning av dina nära och kära! Önskar att du vore här så jag kunde ge dig en STOR kram, jag gillar verkligen dig och jag är helt säker på att du kommer att klara av det här!

Ta hand om dig, jag kommer att tänka på dig! Ha en riktigt härlig sommar och så hoppas jag att vi ses framöver! Kramar Marie

Design by E sa...

Fantastiskt av dig att bara skriva det så rakt upp o ner o ärligt!!jag tror att många många med dig o mig känner i igen sig i att man ibland handlar för mycket o tyvärr förköper sig jag har oxå varit lite för slösaktig förr men tycker nog att jag blivit bättre men det klart att när det går för långt och att man själv känner att det är nått fel, ja då har man ju iallfall stannat upp och varit klok och förstått sin sitts,bara det är ju en BRA viktig början. Jag hoppas att du får en underbar sommar och tack för att du skrev detta VIKTIGA och väldigt nog vanliga "begär" vi många har o säkert behöver tänka igenom.

stor kram på dig!! E

...med tiden som hjälp-Linda sa...

Tack för att du bjuder oss på dej. Verkligen TACK. Är själv sjukskriven i sommar, för "mental och själslig vila". Man får ta tiden som hjälp, en dag i taget. Som jag skrev i ett inlägg hos mej tidigare: "DU är det du hela tiden sökt."
//Kram Linda

Lisa sa...

Hej Jeanette!

Hoppas allt är bra med dig! Ville bara passa på att önska dig en trevlig sommar!

Lisa på Klinta

Inredningsfanatiker sa...

Hejsan Vännen!
Detta kommer du att klara fint! En dag i taget! Visst är väl livet underligt ibland ändå, men jag tror att det finns en mening med allt, det handlar bara om att hitta den, lätt sagt... Men kan man iallafall komma dithän att man kan börja vrida lite på perspektiven och titta på dem från fler håll så har man kommit långt. Du har ju tagit ett super stort steg genom att titta på ditt bekymmer ifrån det här hållet. Något som hjälpt mig många gånger i livet och som kan vara till en tröst är att; Det enda man kan säga om det förflutna är att det inte är nu.
Oj, så mkt flummigt jag skrivit ser jag... Antar att jag bara vill säga att jag tror på dig! All den kraft som funnits i shoppingen finns kvar i dig, och den kan du använda hur du vill, tom till possitiva saker. Ha det nu fint, och vi finns här om det behövs. Kram Petra
www.metrobloggen.se/romantiskahem

Anonym sa...

Hej Jeanette

Grattis på födelsedagen.
Du är stark som lämnar ut dig så här, du kommer att bli frisk, det vet jag som känner dig lite grand.
Det är bra att du kommit till insikt att du ska ta en liten Time out från bloggandet men fortsätt att skriva om än bara för dig själv för skriva kan du. Förstår att du tröttnat på mig som aldrig hör av mig. Det är nog en del av min ohälsa.Ha en underbar sommar
Kram
Ewa

StyggaLillaLoppan sa...

Hejsan Snygging!

Ha nu en underbar sommar och njut ! Du är en otroligt stark människa och rolig är du oxå ...

Kramar i mängder !

Lilla huset på prärien sa...

Vad stark du är som kommit till insikt om din köpberoende, det är inte alltid helt enkelt. Jag var på väg att den vägen vandra men han hejda mig i tid och har nu mer kontroll över mig själv. Det kommer att lösa sig för dig med ska du se!

Kram Jenny

Linda sa...

Hej!

Vad modig du är som så öppet och ärligt beskriver din situation och dina tankar! Halva jobbet är att komma till insikt, tror jag.

Jag känner helt igen mig i dina tankar. Handlar alldeles för mycket och som du skriver handlar för kommande pengar. Väljer saker före ekonomisk trygghet. Konstigt nog fastän jag vet att det handlar om att fylla ett känslomässigt hål i själen. Alltför många gånger har jag undlåtit att berätta om allt jag handlat och funderat nätterna igenom hur det ska lösa sig med ekonomin.

Precis som flera andra har skrivit så var det det du skrev och den genuint generösa och godhjärtade människa som lyste igenom dina inlägg som fick mig att fastna för din blogg.

Jag önskar dig all lycka på din väg. Tack för ditt mod!

Kram Linda

Gammalt & nytt sa...

Så otroligt rakt och ärligt du skriver,jag känner att det du skriver är en bit av mig med.
Själv har jag inte bloggat på över en månad för att jag kännde lite som dig,och jag fick sån hysteri med allt här hemma.Men jag är på väg tillbaka .Men nu ska det gå i min takt och inte ska jag köpa allt jag ser.Många kramar Irene

hemtrevnad marie sa...

Goa Jeanette!
Du är en sån modig och ärlig människa, som jag vet kommer att fixa det här alldeles galant med hjälp av dina nära och kära, och jag tror verkligen på dig och stöttar dig!!
Jag tror verkligen att du även hjälper många andra som känner av det här.....och visst kan säkert bloggandet trigga igång den där köplustan vidare...så blogga du när du känner att du är redo för det....
Sen måste du vara stolt över dig själv, som först och främst vet om att du har ett problem och tar tag i det, sen har du verkligen sååå fina hem att du alls inte behöver göra dem bättre....
Ha det så väldigt gott, kommer att titta in här då och då...tänker på dig!
KRAM

Hjärtat Mitt sa...

Hej Jeanette!
Tänk vad du har blivit stark ändå som kan berätta om det på detta viset!
Bara det, måste ju vara ett stort kliv i rätt riktning.
Det finns säkert många som inte vågar erkänna för sig själva ens, hur det är ställt. Hoppas att de läser detta, för du har skrivit det så bra.
Och jag kan helt och fullt hålla med dig om att det är livsfarligt att läsa bloggar. För det finns så mycket fina saker som man så gärna vill ha. Men det bästa av allt är ändå - alla mysiga människor man träffar. Det är värt mycket.

Ha en riktigt skön sommar. Hoppas att det känns bättre snart. Jag hör av mig.

Kram Mari i Marieholm
Kram Mari i Marieholm

Annas Vita Hjärtan sa...

Hej vännen!

Tänk vad långt du har kommit som kan erkänna det för dig själv. Jag tänker jätte ofta på dig, det var så roligt att träffa dig i Unnaryd med resten av tjejerna. Jag har också tagit en paus men inte av vilje, det är bara så mycket just nu.
I bland måste man varva ner och tänka på annat en liten stund.

Jag ska sända dig ett litet mail när jag kommer hem i dag!

Jag tänker på dig gumman!

Kram Anna

Anneli sa...

Hej, Jeanette!

Jag sitter här och läser din berättelse - så modigt och starkt av dig! Du har helt klart redan passerat det djupaste botten i och med att du kan förmedla dina insikter på ett så klokt sätt. Jag tror att din modighet kan vara till hjälp för många andra som kanske ännu inte förstått, vad dom håller på med. Samtidigt ser jag bloggen som ett sätt förmedla, hur man med små medel och mycket uppfinningsrikedom kan skapa de mest fantastiska, personliga hemmen - utan att behöva varken ruinera eller belåna sig.

Jag tänker på dig med värme och tror att du genom den här resan kommer att finna en enorm styrka och ny livsglädje inom dig.

Jag önskar dig den bästa sommaren med dina nära och kära!!

Piondröm sa...

All heder åt dig, jag bugar mig inför dig, så otroligt starkt gjort av dig!!!!!
Jag kan förstå känslan av hetsen man skulle kunna känna av bloggandet, otroligt starkt att du sätter namn på det, och varnar andra. Jag håller med Mari "Hjärtat mitt" att det är lätt att falla dit, men det är människorna bakom bloggarna som räknas. Mer kvinnor som dig till folket!!!!!!
Lycka till kram Carina

Lilith sa...

Hej på dig!
Vad modigt av dig att skriva om det här, det är det nog inte alla som skulle ha vågat göra det. Eller ens erkänna att de har problem. Det var verkligen ett starkt beslut av dig, all heder åt dig! En stor kram till dig och tusen varma tankar!
Tror dessutom det var bra att du tog upp det här ämnet, för du är knappast den enda som drabbats av detta. Det här kan säkert vara ett hett och aktuellt ämne i dessa tider när butikerna är sprängfyllda med fina saker, tidningarana glänser med vackra inredningsreportage, på TV ser man det ena hemmet vackrare än det andra. Då kan det nog lätt väcka ett begär att ha, ha, ha, och kan man inte kontrollera sitt shoppingbehov eller sina pengar hamnar man i fällan.
Tack för att du vågade lätta ditt hjärta, det om något visar att du är en stark kvinna och vågar ta tag i saken och söka hjälp! Tänker på dig! Många sommarkramar till dig!

 
Related Posts with Thumbnails